Informatii utile:
CE ESTE RACORDUL ELECTRIC?
Racordul electric este partea de bransament cuprinsa intre linia electrica (aeriana sau subterana) si firida de bransament. Racordul electric poate fi aerian sau subteran.
CE ESTE UN BRANSAMENT ELECTRIC ?
Bransamentul electric reprezinta instalatia care realizeaza legatura intre reteaua de distributie de joasa tensiune a furnizorului si cea a consumatorului. Bransamentul electric poate fi subteran sau aerian, dupa cum reteaua de distributie este in cablu sau aeriana.
DE CATE TIPURI SUNT BRANSAMENTELE ELECTRICE ?
Bransament electric aerian monofazic
Bransament electric subteran monofazic
Bransament electric trifazic aerian
Bransament electric trifazic subteran
Posturi de transformare
Instalatii de medie si joasa tensiune
CE SUNT BRANSAMENTELE ELECTRICE SUBTERANE?
Bransamentele electrice subterane asigura legatura in cablu de la reteaua electrica de distributie la nisa de bransament a abonatului. Bransamentele electrice subterane se pot racorda direct din cablul principal de alimentare, cu ajutorul unui manson de derivatie, drintr-o nisa principala, sau dintr-o retea aeriana pentru alimentarea unor consumatori la care nu se pot realiza bransamente aeriene. Bransamentele electrice subterane pot fi considerate ca fiind compuse din doua parti:
- parte de bransament electric din exteriorul cladirii, formata din legatura de la linia de distributie de joasa tensiune pana la cladirea abonatului, realizata cu cablu subteran;
- parte de bransament interioara montata in cladire cuprinzand echipamentul nisei de bransament si coloanele interioare de la nisa la contorul de decontare.
CE ESTE UN BRANSAMENT ELECTRIC AERIAN?
Bransamentul electric aerian asigura legatura cu conductoare aeriene de la linia electrica aeriana de distributie a intreprinderii furnizoare de energie si pana la firida de bransament a abonatului. In functie de pozitia consumatorilor fata de reteaua aeriana de joasa tensiune, se deosebesc doua tipuri de bransamente electrice:
a. Bransamente electrice fara traversare, cand reteaua electrica se afla pe aceeasi parte a drumului cu consumatorii.
b. Bransamente electrice cu traversare, cand reteaua electrica se afla pe partea opusa a drumului, fata de consumatori.
Aceste bransamente electrice se impart, la randul lor, in alte doua categori, dupa modul in care se face intrarea in cladire:
Bransamente electrice cu suport pentru zid, cand cladirea are o inaltime mai mare de 4 m de la streasina.
Bransamente electrice cu suport pe cladire, cand aceasta are o o inaltime sub 4 m la streasina .
Bransamentele electrice aeriene pot fi considerate ca fiind compuse din doua parti:
partea de bransament electric din exteriorul cladirii, formata din legatura de la linia de distributie de joasa tensiune pana la cladirea abonatului, realizata cu conductoare aeriene.
partea de bransament electric interioara, montata in cladire, cuprinzand echipamentul firidei de bransament, coloana de coborare de la suporturile pe cladire si firida, coloanele interioare de la firida la contorul de decontare.
CE ESTE PRIZA DE PAMANT?
O priza de pamant (impamantare) este formata din elemente metalice ce au rolul de a disipa sarcinile electrice rezultate din descarcarea loviturii de trasnet fara a provoca supratensiuni.
CE ESTE ANRE ?
Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul energiei pe scurt ANRE, este o institutie publica independenta, care reglementeaza pietele de energie electrica si de gaze naturale. ANRE nu este finantata de la bugetul de stat.
ANRE stabileste regulile necesare functionarii pietei de energie electrica si de gaze naturale si se asigura ca aceste reguli sunt respectate de toti participantii la piata. ANRE acorda licente si autorizatii care dau posibilitatea companiilor sa opereze pe piata de energie electrica. Companiile au obligatia de a respecta termenii licentei, iar în cazul în care nu realizeaza acest lucru, ANRE poate lua masuri împotriva lor.
Elcor Instal SRL este societate acreditata A.N.R.E. cu atestat nr. 13078/26.02.2018 de tip C2A.