Linii electrice subterane (LES)

Denumirea liniilor electrice subterane le gasim adesea in ofertele de bransament electric sub prescurtarea LES. De asemeni li se mai spune si retele electrice subterane. Acestea sunt retele electrice a caror tensiune este mai mica decat 1 KV. Fata de LEA (Linii Electrice Aeriene), liniile electrice subterane au cateva avantaje importante:

-       exploatarea este mai simpla;
-       ofera siguranta de functionare mai mare;
-       au grad estetic ridicat;

Totusi au si cateva dezavantaje: indepartarea unui defect se efectueaza mult mai dificil si cu cost mai ridicat.

Liniile electrice subterane, in functie de destinatia pe care o au se pot clasifica in:

1). Linii electrice (retele) pentru distributia energiei electrice. Aceste retele sunt utilizate atat pentru curent continuu cat si pentru curent alternativ, de inalta, medie sau joasa tensiune. LES se executa de regula, pentru tensiuni mai mici de 35 KV.

2). Reţele pentru teletransmisie – utilizate instalaţiile de telefonie, telex, ceasoficare, radioficare, avertizare de incendiu, etc.

3). Liniile electrice (retele) pentru control şi comanda – utilizate pentru măsurare, semnalizare şi protecţie în instalaţiile de automatizare. Sunt utilizate de asemenea în acţionarea de la distanţă a unor elemente din instalaţiile gospodăreşti oraşeneşti sau aflate la mare depărtare în incinta unui consumator.Reţelele electrice subterane prezintă de asemenea multe particularităţi specifice modului de amplasare care poate fi:

- direct în sol;
- in canale nevizitabile sau vizitabile
- in subsolurile constructiilor;
- in apa de râu, fluviu, lac, dulce sau sărată;
- in galeriile din subteran;
- in mediu cu temperaturi foarte variate.

In toate cazurile liniile electrice subterane se executa din cabluri şi accesorii pentru jonctiuni, derivatii şi legaturi la tablourile electrice.

ELCOR INSTAL SRL este firma acreditata ANRE cu atestat nr. 8849/25.03.2013 de tip B, C2A si atestat nr. 4355/27.03.2009 de tip C1A.

Contacteaza-ne
Posted in articole-bransamente-electrice

Contact:

Aveti nevoie de consultanta, proiectare, executie bransament electric? Noi va putem veni in ajutor. Contactati-ne.