Priza de pamant, sisteme de impamantare

Prin instalatie de legare la pamant se intelege ansamblul format din priza de pamant propriu zisa si conductorul de impamantare distribuit in instalatia electrica, galben-verde ( al treilea conductor al instalatiei electrice).
Rolul acestor instalatii este de a dirija in pamant, in conditii de siguranta a curentilor proveniti din descarcari atmosferice sau a curentilor de defect datorita deteriorarii sau conturarii izolatiei (instalatii de legare la pamant de protectie), precum si asigurarea unui anumit mod de functionare a instalatiilor de curenti tari sau de telecomunicatii (instalatii de legare la pamant de exploatare ).

Partea principala a unei instalatii de legare la pamant o constituie priza de pamant. Aceasta este formata dintr-un ansamblu de elemente in contact cu pamantul (electrozi ) prin care se realizeaza transmiterea curentilor in pamant. Conductoarele de legare la pamant, ingropate in pamant si neizolate , se considera ca fac parte din priza de pamant , deoarece participa si ele la transmiterea curentului in pamant . Conductoarele de legare dintre electrozi pot fi considerate electrozi ai prizei daca sunt neizolate . Conform STAS – 6119- 68 si STAS – 4102-63, toate conductoarele ingropate in pamant trebuie sa indeplineasca aceleasi conditii de dimensiuni minime (sectiuni , grosimi) si de material ca si electrozii prizei de pamant.

Independent de necesitatile instalatiilor electrice , se intalnesc frecvent retele metalice de cabluri , care au un contact bun si pe o suprafata mare cu solul , putand fi folosite de aceea ca prize de pamant . Ele constituie prize de pamant naturale ,  diferite de prizele de pamant artificiale formate , de exemplu , din tevi de otel , banda de otel rotund sau cornier, ingropate in pamant exclusiv pentru a realiza legaturi la pamant .

Executare prize de pamant:

Experienta de decenii in domeniul tehnicii protectiei prin legare la pamant a dus la stabilirea unor principii de realizare  si exploatare a prizelor de impamantare.
Se urmareste realizarea unei rezistente de dispersie cat mai mica pentru o durata de timp cat mai mare cu cheltuieli minime. De aceea se exclud utilizrea electrozilor plac , funie , precum si a cuprului in toate cazurile in care solul nu prezinta o agresivitate accentuata fata de otel.
Este interzisa folosirea electrozilor din aluminiu deoarece formeaza in timp un strat superficial izolant si nu are o rezistenta mecanica corespunzatoare.

Dimensiuni minime:

In instalatiile electrice de joasa tensiune , dimensiunile minime ale electrozilor se determina din punct de vedere al stabilitatii termice si a unei rezistente adecvate la coroziune.
La electrozi verticali care se introduc in pamant prin batere trebuie asigurata si o rezistenta suficienta de flambare.  In comparatie cu lungimea electrodului , diametrul sau latimea acestuia are o influenta neinsemnata asupra marimii rezistentei de dispersie.
Relatiile de calcul al rezistentelor de dispersie cuprind numai logaritmul diametrului sau latimii electrodului.
Pentru o concordanta cat mai buna intre valoarea calculata si cea masurata ulterior a rezistentei de dispersie, la executatea  prizelor de pamant trebuie  sa se respecte urmatoarele:
1.Prizele de pamant sa aiba o legatura electrica cu solul cat mai buna. Electrozii nu trebuie sa fie acoperiti cu vopsea, gudron si alte impuritati.
2.Electrozii orizontali se vor ingropa la o adancime de minim 0.7[m].
3. Electrozii se vor ingropa in stratul de pamant cel mai bun conducator, care se determina prin masuratori geoelectrice.
4.Electrozii se dispun astfel ca influenta lor reciproca sa fie cat mai mica. Ca urmare distanta dintre electrozii orizontalii, montati in paralel, sa fie mai mare decat lungimea lor.
Influenta reciproca a electrozilor.
Adesea este necesar sa se realizeze prize de pamant cu rezistente de dispersie mici pe o suprafata foarte restransa. Distantele mici dintre electrozi nu permit o micsorare apreciabila a rezistentei de dispersie. Aceasta se explica prin faptul ca in cazul unui singur electrod, curentii de punere la pamant prin priza se pot dispersa nestanjenit, pe cand in cazul mai multor electrozi legati in paralel intervine o ecranare care depinde de distanta dintre electrozi, de lungimea si numarul acestora.  In cosecinta rezistenta rezultanta Rp a unei prize de pamant cu mai multi electrozi in paralel este intotdeauna mai mare decat rezistenta R’ calculata

Masuratori in instalatii de legare la pamant:

In conformitate cu standardele in vigoare este obligatorie verificarea prizelor de pamant inainte de receptionare, verificare ce consta in demonstrarea ca rezistenta de dispersie va corespunde valorii pentru protectia persoanelor, animalelor si a bunurilor in orice anotimp.  Rezultatul masuratorii, traseele de masurare si distantele alese pentru sonde si prizele de pamant, astfel incat la verificari ulterioare sa se poata efectuo comparari ale valorilor masurate.

Masurarea tensiunii de atingere si de pas:

Masurarea acestor tensiuni se poate face prin metode directe sau indirecte. In cazul masuratorilor directe , instalatia de legare la pamant trebuie pusa in mod voit sub tensiune de defect, lucru ce nu se recomanda. Se prefera masuratorile indirecte , cu curenti mult mai mici , ca cei reali, determinandu-se coeficientii de atingere si de pas, pe seama faptului ca tensiunile de atingere si de pas sunt proportionale cu valoarea curentului ce se scurge prin instalatia de legare la pamant.
Metoda cea mai utilizata pentru determinarea tensiunilor de atingere si de pas ,a coeficientiilor corespunzatori, este cea a ampermetrului si voltmetrului

ELCOR INSTAL SRL este firma acreditata ANRE cu atestat nr. 8849/25.03.2013 de tip B, C2A si atestat nr. 4355/27.03.2009 de tip C1A.

Contacteaza-ne
Posted in Uncategorized

Contact:

Aveti nevoie de consultanta, proiectare, executie bransament electric? Noi va putem veni in ajutor. Contactati-ne.